DEBORA NOORDSIJ
salon voor hand- en voetverzorging

Voetverzorgingstips

 

Voeten verdienen aandacht!!!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken aan uw voeten, zoals: pijn, likdoorn(s), eelt, schimmelinfectie aan de voeten of teennagel(s), kloven en ingroeiende nagel(s) / ingegroeide nagel(s). U kunt eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips:

1. Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan! De meeste voeproblemen zijn op te lossen en ik als Medisch Pedicure kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

2. Uw voeten wassen en drogen

Was uw voeten dageliijks met warm water en milde (alkalivrije) zeep. Een dergelijke zeep zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast. Let op: blijf niet te lang in het water, want een droge huid kan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone badhanddoek en trek na het drogen van de voeten niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten ook de kans om te drogen aan de lucht.

3. Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende creme

Om droge voeten te voorkomen is het belangrijk om tweemaal daags de voeten in te smeren met een vochtregulerende creme. Let op: de creme wel op de gehele voet aanbrengen, behalve tussen de tenen.

4. De koop van uw schoenen

Goede en goed passende schoenen zijn belangrijk voor uw voeten. Uit onderzoek is gebleken dat u het beste in de namiddag uw schoenen kunt kopen omdat in de loop van de dag uw voeten een beetje opzwellen. Hiedoor voorkomt u onnodig knellende schoenen en dus voetproblemen zoals bijvoorbeeld de likdoorn.

Let ook op de breedte van de schoen, dit is niet hetzelfde als een maatje groter nemen als de schoen te smal is.

Koop het liefst schoenen van leer.

5. Verhelp eeltranden aan uw hiel(en)

Wanneer u eeltranden aan uw hiel(en) heeft, dan komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen en een open hiel loopt. Hierdoor hangt de huid over de rand van de achterzijde van de schoen. Dit is een zomerverschijnsel. Doordat het eelt droog is geeft dit vaak een bokkelige, dikke en droog uitziende rand. Voorkom deze eeltrand door het dragen van goede schoenen en door tweemaal daags de voeten in te smeren met een goede vochtregulerende creme. 

6. Schimmelinfectie aan uw voet(en) of teennagel(s) en zweetvoeten

Indien u last heeft van een schimmelinfectie aan uw voet(en) of teennagel(s), gebruik dan een schone en aparte handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Let er dan wel op dat u deze handdoek eenmalig gebruikt en de handdoek minimaal op 60 graden wast. Als medisch pedicure kan ik hier een belangrijke bijdrage in leveren. Indien u dit liever heeft, kunt u de producten bij mij aanschaffen en (eerst) zelf uw voeten behandelen.

Let op: Bij zweetvoeten of bij een schimmelinfectie moet de huid goed aangezuurd worden, zeker als deze kapot is. Gebruik daarvoor een intiem wasproduct met een PH-waarde van 3,5. Gebruik het wasproduct op een washandje en was de voeten hiermee. Spoel daarna goed af onder een lauwe straal water en droog de voeten goed af. Doe niet meteen de sokken en schoenen aan maar loopt minstens een kwartier op slippers.

Belangrijk is dat u uw badhanddoek niet met anderen deelt. En draag sokken die goed lucht- en vochtopnemend zijn. Deze zijn er zowel in zeer dunne als in dikke varianten. Deze sokken nemen optimaal zweet op en laten het zweet niet terugslaan op huid en nagels. 

Draag uitsluitend schoenen van leer, ook aan de binnen-en loopzijde van de schoenen. Laat de schoenen nadat ze een dag gedragen zijn, minimaal 24 uur drogen. Indien u schoenen draagt met losse inleg- of steunzolen, haal dan de zolen eruit als u de schoenen wegzet. Om de steunzolen te beschermen, kunt u er een katoenen voetsokje omheen doen. Dit kan namelijk dagelijks verschoond worden. Indien de schoen kunststof inlegzolen bevatten, verwijder deze en leg er dunne lederen inlegzooltjes voor in de plaats.

Draag in de douche bij bijvoorbeeld de sportclub altijd badslippers. Ga bij het afdrogen niet op blote voeten staan, maar leg een badhanddoek onder uw voeten. Loop nergens op blote voeten waar andere mensen dat ook doen. Laat zoveel mogelijk lucht en licht aan de voeten, ook in de winter.

Smeer bij zweetvoeten de huid in met een anti-schimmelcreme, deze zijn verkrijgbaar bij mij in de salon. Indien uw voeten een schimmelinfectie hebben is het noodzakelijk om naast creme, tinctuur of medicatie, ook de schoenen van binnen te poederen met een anti-schimmelpoeder.

7. Laat uw kloven tijdig behandelen

Kloven zijn droge plekken waar de huid gespleten is doordat de huid minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, juist waar de huid extra droog is. Kloven worden ook vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen, slippers of sandalen. U kunt kloven voorkomen door regelmatig (ongeveer 6 weken) bij mij langs te komen voor een voetbehandeling. Zelf kunt u door een maal per week de voetvijl langs uw voeten halen en u voeten tweemaal daags in te smeren met een vochtregulerende creme, deze kloven verminderen.

8. Voorkom problemen bij het knippen van uw teennagels

Het is belangrijk dat u uw teennagels goed knipt. Let hierbij op de volgende punten: - gebruik een goede nagelknipper of nageltang - knip de teennagels recht af - knip de teennagels niet te kort - de hoeken van de teennagels mogen afgerond worden met een vijl - knip de nagels nooit rond om het ingroeien van de teennagels te voorkomen.

9. Voorkom ingroeiende /  ingegroeie teennagel(s) aan uw voeten

Ingroeiende teennagel(s) / ingegroeide teennagel(s) zijn een pijnlijke aandoening aan uw voeten (meestal de grote teennagel). Om dit te voorkomen is het belangijk om goed passende schoenen te hebben en het goed volgen van de instructies onder het kopje voorkom problemen bij het knippen van u teennagels.

10. Badhanddoek

Deel uw badhanddoek niet met anderen.

11. Sokken

Trek dagelijks schone sokken aan. Bij de aankoop van sokken let dan ook dat deze naadllos zijn en dat de sokken gemaakt zijn van natuurlijk materiaal.

12. Zelf eelt behandelen

Indien u zelf eelt wilt vijlen, doe dit dan bij voorkeur op een droge huid en vijl altijd in een richting. Doe na het vijlen van de voeten, de voeten wassen om ze vervolgens in te cremen met een vochtregulerende voetencreme.

13. Aanvullende tips bij Diabetes Mellitus

Loop indien mogelijk, nooit op blote voeten. Neem geen voetbaden, dit verweekt de huid. Gebruik geen kruiken of elektrische dekens. Controleer zo nodig het bad- of douchewater op temparatuur met een badthermometer om verbranding te voorkomen. Check dagelijks of er niets in uw schoenen of sokken zit wat wondjes kan veroorzaken. Stap nooit op blote voeten in schoenen. Ga niet zelf snijden aan uw voeten of met likdoornpleisters werken maar raadpleeg uw Medisch Pedicure. Gebruik dagelijks een voetencrreme, speciaal geschikt voor diabetes. Controleer uw voeten (ook tussen de tenen) dagelijks op wondjes of drukplekjes. Als u het zelf niet meer kunt doen of als u het niet goed zelf niet goed ziet, vraag dan iemand anders om uw voeten na te kijken. Beweeg zoveel mogelijk, desnoods alleen met de enkels en de voeten terwijl u zit.